Cu Reiki (autentic) se poate face doar bine pentru că nu este implicată voința, ci se manifestă voința Universului. Mikao Usui sensei a spus: “Caracteristica REIKI RYOHO este de a se adapta la natură, ceea ce împiedică folosirea lui împotriva sa. În asemenea cazuri nu va funcţiona, nu radiază.”
În practica Reiki ne conectăm la energia universală şi nu la energia proprie celui care practică Reiki, astfel, în cadrul acestei tehnici exersăm detașarea, non-implicarea și non-agresivitatea, deci oferim Reiki fără să ne concentraţi asupra canalizării energiei: Reiki se porneşte automat, prin simpla apropiere a palmelor de corp, în cazul în care zona respectivă are nevoie de energie. Dvs. sunteţi doar un canal de transmitere (o antenă).
Întrebări legate de Reiki
Cum funcţionează energia Reiki?
Reiki funcţionează pur şi simplu după acordaj (iniţiere). Persoana acordată (iniţiată) funcţionează ca un canal pentru această energie. În timpul şedinţelor Reiki cel care canalizează energia îşi aşează palmele pe cel care primeste şi dacă este nevoie de ea, energia începe să curgă.
Cel care doreşte să devină practicant Reiki, trebuie să aibă unele calităţi native în acest sens?
A învăţa să practici Reiki este uşor şi accesibil tuturor. Nu presupune cunoştinţe prealabile, nu este nevoie de învăţarea unor tehnici complexe de meditaţie, vizualizare sau respiraţie. Oricine poate practica reiki după acordaj, chiar dacă nu crede în efectele Reiki.
Capacitatea de a lucra cu energia Reiki nu poate fi învăţată din cărţi, această capacitate se primeşte prin intermediul acordajelor (iniţierilor) direct de la un Maestru Reiki.
Acordajele (iniţierile) la Energia Universală sunt proceduri energetice specifice după care reikistul poate accesa şi lucra singur cu Reiki.
Care este efectul iniţierilor?
Efectul iniţierilor variază de la om la om, în funcţie de nivelul vibraţiilor sale în momentul acordării la Reiki, după iniţiere începând o perioadă de purificare de minim 21 de zile. După iniţiere, se dezvoltă personalitatea, se echilibrează diferitele niveluri energetice ale omului, se stimulează funcţiile organismului, se influenţează pozitiv vindecarea, se reduc durerile, se dezvoltă creativitatea şi intuiţia. Reiki ne ajută să trecem mai uşor peste probleme, să depăşim situaţiile psihice dificile, stările de stres, de frică, depresie, etc. De asemenea, ne ajută la comunicare şi în relaţiile interumane. Reiki NU are efecte secundare sau nocive.
Caracteristicile REIKI în școala autentică Usui Shiki Ryoho – scurtă selecție din cartea Reiki : ”Reiki este o tehnică energetică care redă viziunea holistică în rezolvarea dezechilibrelor apărute la nivelul corpului fizic, la nivel emoțional, mental, energetic și spiritual.
1.3.1. Reiki este energia Iubirii (necondiționate), nu este energia puterii. Inițiatul este CANALUL, nu sursa. Sursa este Universul/ Iubirea/ Divinitatea. Practicantul Reiki este doar un canal și egoul său se disipează în vibraţia luminii, în timpul folosirii energiei rămânând doar Reiki, adică Voința Universului.
Întrebare cursant: Îmi pot face eu sau altcineva rău cu Reiki? Răspuns: Noțiunea de a ”face” rău cuiva are la bază o ”implicare”, dar la Reiki nu implicăm voința/ vibrațiile/ acțiunile/ gândurile noastre. Nu este implicată voința noastră, nu dirijăm energia ci se manifestă voința Universului. Atunci cum poate ”face cineva” care practică Reiki rău sau bine? Cu Reiki, școala autentică, efectele sunt doar benefice pentru că energia nu este trimisă ci ea este atrasă de ”beneficiar”.
Confuziile și temerile apar pentru că unele școli au reintrodus voința (ceea ce creează senzația puterii) și au mistificat una dintre cele mai clare și simple metode care ne aduc echilibru în viață și în menținerea sănătății. Avem dreptul la alegere, putem folosi oricare dintre metode, dar important este să înțelegem că voința Universului este tot timpul superioară voinței noastre individuale. Deci, tehnicile care folosesc introducerea voinței/ concentrarea, nu pot fi superioare unei tehnici în care suntem canale curate către Univers, ci ele sunt doar mai ușor de înțeles/ acceptat de către mintea noastră logică. Îmi place Reiki pentru că prin această tehnică învățăm să vibrăm pe frecvența Iubirii necondiționate, a armoniei și echilibrului, fără să dăm comenzi Universului cu privire la ceea ce are de făcut. Ce sistem de valori are o persoană căreia îi este teamă de energia Iubirii necondiționate?
1.3.2. Reiki este energie Universală, adică Nelimitată. Universul nu poate fi “mai puțin” sau “mai mult” Univers, el este Tot, doar capacitatea noastră de a accesa acest Tot este diferită, de aici apărând segmentările. Reiki este limitată doar de percepțiile noastre și de limitările mentalului nostru, care nu acceptă că ceva poate să funcționeze mai bine când el nu este ”implicat”. În cei 22 ani de practică Reiki, am descoperit că Universul ne acordă toată susținerea sa, prin toate formele sale de manifestare, dacă evităm să-i dăm directive și limitări. Fiecare maestru are experiențele, nivelul său de înțelegere, deschiderile și limitările sale, pe care le transmite mai departe grupului său de discipoli. Astfel apar interpretări diferite, dar aceasta nu înseamnă că Universul este limitat, ci înseamnă doar că noi vedem numai o parte din Tot. Reiki înseamnă energia Universală, Cosmică, Vitală, a Iubirii, fiind o tehnică energetică completă, reprezentând Tot.
1.3.3. Reiki este energie atrasă, nu trimisă, este o energie pe care fiecare dintre noi o atragem după inițiere direct de la Sursă. Reiki funcționează FĂRĂ concentrare asupra energizării, fiind doar atrasă. Astfel, se respectă liberul arbitru al fiecăruia, fără să existe posibilitatea încălcării acestuia. Din acest motiv recomandăm ca, de fiecare dată, să cerem în avans permisiunea acelei persoane căreia dorim să-i acordăm o energizare. Este un gest etic și de bun simț să solicităm acordul celeilalte persoane pentru transmiterea Reiki și să stabilim de comun acord mesajul Reiki. În acest fel se evită mistificările, suspiciunile, falsurile și fricile legate de această tehnică și vom recunoaște imediat un practicant Reiki autentic. Reiki funcționează doar prin simpla intenție de a oferi energia și aceasta începe să fie atrasă și intrăm în rezonanță cu Energia Iubirii.”
Simon Enikő
Am cunoscut Reiki acum 18 ani, la vârsta de 24 de ani, când, în data de 11 iunie 1995, am primit gradul I în Usui Shiki Ryoho. Am avut parte de îndrumarea unui maestru Reiki răbdător și de suflet, care mi-a permis să-l asist șase ani la toate cursurile Reiki. În 01 octombrie 2001 am primit unul dintre cele mai frumoase daruri ale Universului, gradul III, de maestru/ profesor în Usui Shiki Ryoho. Maestrul mi-a spus că valoarea acestui grad este de neprețuit și că nu poate fi exprimată în bani. Am primit gradul III gratuit, ca o recunoaștere, Kormos Géza lăsând sub îndrumarea mea grupa Reiki formată în România. Aplicând Reiki din tinerețe, am crescut împreună cu această energie și Iubire și am continuat să transmit mai departe această energie a Iubirii Universale.
În primii ani de practică Reiki am trecut prin perioade de derivă și încercări, am căutat confirmări și senzații, am testat diferite grade de implicare și am căutat îmbunătățiri. După un timp am observat că energia Universală era mai eficientă și funcționa liber atunci când îi permiteam să acționeze fără să fie constrânsă de ”îmbunătățirile” și implicările mele. A fost nevoie de timp, răbdare și de multă experiență în Reiki până când m-am eliberat de dorința de recunoaștere și am permis Iubirii Universale să se manifeste în acțiunile, gândurile și emoțiile mele. Am înțeles că Reiki/ Universul este complet și nelimitat, doar mentalul meu avea limitările sale. Am avut avantajul să cunosc provocările egoului meu înainte de primirea gradului de maestru/ profesor Reiki.
După fiecare etapă de cunoaștere și căutare am ajuns la concluzia că Reiki Usui Shiki Ryoho este metoda mea de suflet, prin simplitatea, siguranța și naturalețea sa. Practic Reiki zilnic, în paralel cu activitatea profesională. Am păstrat practicile Reiki curate de influnțele egoului, new-age, fără să amestec diferite metode și fără să introduc elemente personale, pentru că am înțeles că nimic nu poate fi mai presus de comunicarea directă și nelimitată cu energia Universului și orice aș fi modificat ar fi limitat manifestarea Voinței Universale.
Duc mai departe două școli Reiki autentice. Am creat o continuitate în predarea Reiki, având sute de cursanți în mai multe orașe din România și în afara țării. Sunt membru fondator, maestru Reiki activ și mentorul Asociației Reiki Usui ®. Am scris numeroase materiale despre Reiki și am creat pagina web a asociației www.reikiusui.ro. Am demarat colaborări cu maeștri Reiki din străinătate, care practica Reiki de peste 20 de ani și care studiază efectele Reiki din punct de vedere medical – găsiți informații aici http://reikiusui.ro/regulament-practica-aru/informatii-medicale-reiki.
S-au scris multe despre istoria Reiki, dar în principal există 2 versiuni mari. În mod tradiţional informaţiile se transmiteau direct, inclusiv prin prezența maestrului, și doar puţine informaţii se transmiteau în scris, astfel și istoria Reiki se bazează în principal pe transmiterea orală, de aici au apărut diferitele versiuni. Eu prefer, și în acest caz, să am o abordare integrativă a istoriei, în care explic istoria adevărată despre Mikao Usui sensei și apoi explic motivele pentru care a apărut varianta D-nei Takata, cu “modificările ei” sub formă de “legenda” Reiki, din care extrag câteva exemple.
Chiar dacă practici de vindecare cu mâinile au existat în majoritatea culturilor străvechi, Reiki a fost elaborat de către Mikao Usui sensei, care s-a născut în satul Taniai în 1865 (acum oraşul Mijama). Usui a studiat diferite practici si discipline orientale. Trecând prin multe experienţe, Usui şi-a descoperit scopul vieţii „Anshin Ritsumei” adică ”Spiritul tău să fie în stare de pace totală, fiind conştient de ceea ce trebuie să faci cu viaţa ta, neperturbat de nimic” și pentru asta a meditat pe muntele Kurama, aflat la 12 km de Kyoto. În anumite surse se menționează că Usui, inițial, a început să predea metoda denumită TEATE sau vindecarea cu mâna. Numele venea de la ceea ce făceau şi nu de la cunoştinţele predate teoretic. Aceste metode au fost premergătoare metodei USUI REIKI RYOHO.
Usui a avut mai mulţi discipoli, printre care și Chujiro Hayashi, care ulterior a acordat gradul de maestru D-nei Hawayo Takata. Hawayo Takata are meritul că a adus această linie Reiki din Japonia în Occident. Astfel, Reiki a devenit o tehnică energetică recunoscută pe plan mondial. Istoria detailată o primiți la curs sau o puteți citi în cartea scrisă de mine.
Gradele/ nivelele în Reiki tradiţional:
În școala Reiki tradiţionala Usui Shiki Ryoho sunt trei grade. Etapele sunt separate între ele prin perioade de practică, pentru a-l ajuta pe cursant să dobândească o experienţă adecvată şi o înţelegere a Reiki la fiecare nivel. În trecut, maestrul şi discipolii trăiau într-o comunitate geografică mică, astfel că discipolii primeau informaţiile şi iniţierile pas cu pas, în funcţie de nivelul lor de dezvoltare. Cel care era considerat demn de această cale devenea la rândul său maestru.
Gradul I, practicant Reiki: prin iniţiere, practicantul reiki poate efectua energizarea prin apropierea mâinilor (contact cu aura), fie pentru el însuşi, ca autotratament, fie pentru alţii, urmărindu-se chakrele pe faţa şi pe spatele trupului. Gradul I în Reiki cuprinde patru acordaje şi necesită două zile sau patru seri pentru ca studenţii să înveţe temeinic poziţiile mâinilor şi să facă suficiente exerciții. Energizările gradului I trebuie practicate cel puţin trei luni înainte de a ne gândi să trecem la gradul al Doilea.
La acest grad se abordează următoarele teme: definiția Reiki, istoria Reiki, informații generale despre energii, ce este și ce nu este Reiki, caracteristicile Reiki, aură, chakre și efectele dezechilibrelor, care sunt beneficiile Reiki (cu multe exemple), cum folosim Reiki, Gassho și cele 5 principii, gradele în Reiki, inițierea și practica Reiki la care se învață pozițiile mâinilor din USUI SHIKI RYOHO și câteva exerciții ale lui Usui. Se va crea cadru și timp pentru discuții libere, conluzii și întrebări și răspunsuri. Gradul I ține aproximativ 11-13 ore împărțite pe 2 sau 3 zile.
Gradul II, practicant profesional Reiki: după iniţiere, practicantul primeşte primele simboluri Reiki, cu ajutorul cărora îşi poate activa palmele pentru o mai mare eficienţă şi poate face tratament şi prin realizarea şi vizualizarea simbolurilor în anumite puncte bine precizate. De asemenea, simbolurile permit curăţarea încăperilor de energii negative, curăţarea şi energizarea obiectelor sau a alimentelor, dar şi trimiterea luminii la distanţă sau crearea câmpurilor de protecţie.
Gradul III, nivelul de profesor și maestru cu drept de predare: după iniţiere, practicantul primeşte noi simboluri şi învaţă tehnica iniţierilor, pentru a putea fi capabil să susţină cursuri Reiki. În școala tradițională Usui Shiki Ryoho nu este curs pentru gradul de maestru ci persoana efectuează 500 de ore de practică pentru a avea experiență și este asistat și susținut de profesorul său în evoluția sa. Nivelul III este o pregătire de unu la unu, care poate dura 2-5 ani, în funcție de ritmul celui care dorește să devină profesor. Informații legate de pregătirea pentru gradul de maestru găsiți accesând http://www.reikiusui.ro/reiki-traditional/gradul-de-maestru (tot eu le-am scris).
Regăsiți mai jos linia maeștrilor prin care am primit accesul la acest dar al Universului, numit Reiki, Usui Shiki Ryoho:
Recomandări pentru practica REIKI:
- respectaţi regulile de igienă;
- pe cât posibil, asiguraţi o atmosferă plăcută, relaxantă;
- în zonele dificile sau asupra rănilor deschise doar se vor apropia palmele de locul respectiv, fără a se atinge efectiv zona cu probleme; REIKI acţionează şi de la câţiva centimetri, trecând şi prin ghips, haine, etc.;
- se recomandă ca energizarea să dureze 3-5 minute la fiecare poziţie; acestă durată poate fi diferită de la caz la caz.
Nu există reguli fixe pentru poziţiile palmelor la tratament, fiecare maestru vine cu câteva recomandări, singura recomandare este parcurgerea chakrelor principale şi auxiliare. După un anumit exerciţiu veţi simţi în palme dacă într-un loc este sau nu este nevoie de energie; vă va ajuta intuiţia! Reiki este o energie inteligentă şi merge acolo unde este nevoie de ea!
Exemple ale efectelor în cazul poziţionării palmelor la CAP:
Poziţia 1 pentru cap: constă în aplicarea palmelor pe obraji şi ochi, iar efectele sunt următoarele:
a) Pe plan fizic: amelirorează afecţiuni ce au legatură cu ochii (vedere, claritate, tensiune mare sau mică) sau afecţiuni ce au legatură cu sinusurile, cu nasul (rinite), echilibrează glanda hipofiză şi epifiza.
b) Pe plan emoţional: elimină anxietatea, reduce stresul, aduce relaxarea.
c) Pe plan mental: reduce confuziile, instituie reechilibrarea mentală, aduce claritate în gândire, fortifică discernământul şi concentrarea.
d) Pe planul conştiinţei superioare şi al dezvoltării spirituale: favorizează deschiderea spre energii înalte, ajută la o meditaţie mai eficientă şi o mai bună înţelegere a realităţii.
Poziţia 2 pentru cap: constă în aplicarea palmelor cu centrul lor pe tâmple şi are următoarele efecte:
a) Pe plan fizic: acţionează asupra creierului, reduce sau elimină durerile de cap, nevralgiile, acţionează benefic asupra tulburărilor de mişcare.
b) Pe plan emoţional: este indicat în cazurile de nelinişte, isterie, stres; echilibrează emisferele dreaptă şi stângă ale creierului, fortifică amintirea viselor.
c) Pe plan mental: clarifică gândirea, fortifică memoria, stimulează eficienţa şi creativitatea.
d) Pe planul conştiinţei superioare şi al dezvoltării spirituale: ne asigură claritatea viziunilor şi a răspunsurilor, extinderea conştiinţei cosmice, deschiderea spre universalitate.
Pozitia 3 pentru cap: se realizează prin aşezarea palmelor la urechi. Această poziţie are următoarele efecte:
a) Pe plan fizic: reduce sau elimină durerile de cap, stimulează echilibrarea şi coordonarea.
b) Pe plan emoţional: elimină teama, grija, şocurile şi iritarea, relaxează şi stimulează confortul psihic.
c) Pe plan mental: clarifică gândirea, stimulează creativitatea şi eficienţa, instalează un sentiment de bună dispoziţie, linişte, seninătate.
d) Pe planul conştiinţei superioare şi al dezvoltării spirituale: asigură deschiderea către viziunea universală a întregului.
Exercițiile complete le primiți la cursul Usui Shiki Ryoho, unde aveți posibilitatea să exersați și tehnici de dezvoltare a intuiției și de purificare a unor obiecte.