Organizăm sesiuni individuale și de grup, adaptate nevoilor personale cu exerciții de management ale stresului. Am fost o persoană foarte agitată și nerăbdătoare, acum 25 de ani eram în extreme emoționale, astfel începând din 1996 m-a preocupat cum putem gestiona stresul și emoțiile. În 1997 am participat la o formare susținută de dna Beata Bishop, psiholog din UK, în cadrul unui program intens de 5 zile, la Budapesta. Au urmat și alte formări, începând de la tehnici de respirație, meditație, presopunctură, Reiki până la module de management al timpului și resurselor materiale.

Mai jos regăsiți câteva sugestii pentru workshopuri în grupuri mici.

Workshopul pentru regăsirea echilibrului emoțional se organizează la cerere pentru un grup de minim 6 persoane și durează un week-end, în care participanții conștientizează cauzele blocajelor și dezechilibrelor, șabloanele mentale și emoționale din trecut care le creează tensiune interioară. Apoi deprind tehnici prin care integrează partea pe care o refuză din ei și tehnici de relaxare și detașare, identifică valorile autentice care se găsesc în fiecare.

Una dintre exercițiile aplicate este disciplinarea emoțiilor, care este un exercițiu care are la bază observația și detașarea, ceea ce înseamnă că se conștientizează emoția experimentată, se studiază pentru a ajunge la esența emoției și apoi reexperimentezi încercând diferite etape de observare și detașare. Scopul exercițiului este de a găsi emoția ca și cauză, nu doar ca efect. Acest exercițiu NU se referă la reprimarea emoțiilor, pentru că reprimarea are la bază frica și negarea și duce la alte blocaje și chiar la boală.

Prevenirea și remedierea arderii profesionale

Prevenirea arderii profesionale (burn-out) folosește metode care previn și remediază starea de epuizare, atât fizică cât și psihică, apărută în legătură cu munca pe care o desfășurăm zi de zi.  Mulți nu profesează în domeniul care le potrivit, alții au acumulat oboseală, frustrare și nemulțumire în decursul anilor la locul de muncă. Mulți au o autoevaluare negativă, o imagine de sine defavorabilă și au renunțat să-și efectueze munca cu bucurie, fiind copleșiți de sarcini și probleme.
Simptomele pot apărea atât la nivel fizic (migrene, tulburări de somn, probleme de digestie, palpitații etc), dar și la nivel emoțional (prin depresii, stări de anxietate, nervozitate, irascibilitate etc). Aceste persoane se simt copleșite de problemele de la servici și simt că aceste probleme le acaparează și viața personală.

Una dintre metodele cele mai eficiente este practica zilnică a tehnicii Reiki, care echilibrează sistemul nervos vegetativ, și tehnicile de meditație activă combinate cu respirație conștientă.

Mandala soare creat de Simon Eniko

Workshopul „Gestionarea creativă a situaţiilor de stres şi creşterea focalizării atenției” foloseşte exerciţii de desenare combinate cu tehnici de meditaţie şi focusare și durează 1 zi (6 ore). Această metodă este practicată în Europa şi SUA oferind susţinere în gestionarea situaţiilor de stres, în abordarea creativă a luării deciziilor şi în dezvoltarea abilităţii de focalizare pe rezolvarea provocărilor din viaţa profesională şi personală.
Desenul are darul de a relaxa şi de a activa emisfera dreaptă a creierului, iar crearea unor desene în interiorul unor cercuri (mandale) este o cale frumoasă către integrarea diferitelor stări cu ajutorul meditaţiei, vizualizării şi culorilor. În cadrul workshopului în acelaşi timp se exersează practica relaxării și a focalizăriii mentale. Mai multe detalii despre crearea mandalelor și pictura pe mătase aici http://mandala-matase.ro/

La acest workshop vă stau la dispoziție cu experiența de 16 ani în formarea adulților și 4 ani în meditații tibetane și practica desenului mandalelor. Număr participanți: minim 4 persoane- maxim 10 persoane. Beneficiile acestui workshop la nivel personal sunt:

  • Gestionarea creativă a situaţiilor de stres.
  • Dezvoltarea creativităţii, abordarea din altă perspectivă a provocărilor pentru găsirea unor soluţii eficiente şi luarea unor decizii adecvate.
  • Creşterea atenţiei şi a focalizării mentale pe un obiectiv, care se va resimţi în îmbunătăţirea rezultatelor angajatului.
  • Echilibrarea emoţională şi mentală prin învăţarea unor tehnici de meditaţie şi vizualizare.
  • Schimbarea perspectivei în gestionarea limitărilor şi blocajelor interioare (de genul: nu pot, nu sunt în stare, etc.)