Kaizen este un termen japonez care se referă la ”îmbunătățire continuă” prin reducerea pierderilor de resurse materiale, umane și de timp în toate aspectele vieții.

Coaching-ul este o strategie personală, profesională și de dezvoltare a afacerilor care dezvoltă lideri agili, potriviți și rezilienți care pot transforma provocările în noi oportunități creative de a propulsa creșterea personală și profesională și de a genera rezultate strategice.

Metodologia Kaizen include executarea de schimbări și monitorizarea rezultatelor, apoi ajustarea. Modelul de Kaizen Coaching recunoaște necesitatea de a respecta, de a aborda și de a integra realitățile interne și externe. Pentru a ne schimba pe noi înșine și realitatea noastră, trebuie să acceptăm întreaga responsabilitate pentru noi înșine și să facem alegerile noastre în mod conștient. Modelul se bazează pe două perspective fundamentale:
– lumea noastră fizică poate fi gestionată prin schimbare (locului, aparaturii etc.)
– lumea noastră psihologică poate fi gestionată numai prin alegere.

Aplicarea modelului Kaizen Coaching cu ajutorul Coaching-ului oferă avantaje:
a) asigură integritatea personală, crește încrederea în sine, menține atenția pe viziune, dezvoltă creativitatea și abilitatea de a răspunde în loc să reacționăm impulsiv în situații dificile.
b) îmbunătățește conștiința de sine, alinierea viziunii, valorilor și acțiunilor; c) asigură stabilirea de obiective clare și planuri de acțiune care inspiră acțiuni strategice și oferă rezultate.

KATA Coaching creează o rutină zilnică structurată pentru ca abilitățile noi să fie învățate. Acest model de Coaching ajută managerii să asigure și să implementeze îmbunătățirea zilnică observând, analizând și acționând. În KATA Coaching participanții observă, compară și apoi instruiesc cu scopul schimbării / calibrării activității „Ce trebuie să facem ca să funcționeze”.

Scopul formării în Kata Coaching de Kaizen Institute la Budapesta a fost aplicarea metodei în propria activitate. Ulterior, prin cursurile de Leadership predate la companii naționale și multinaționale, am fost invitată să susțin ședințe de Coaching pentru personalul din producție, aplicând astfel KATA Coaching.