Coachingul în sine este una dintre metodele eficiente de creștere a performanței aducând o abordare diferită cu privire la sine, la îndepărtarea limitărilor mentale-emoționale din diferite domenii ale vieții, astfel încât individul/ managerul să-și acceseze întregul său potențial în beneficiul propriu, și al companiei, după caz.
Performance coaching se adresează persoanelor care doresc o transformare la nivel personal cu scopul creșterii performanței profesionale, a dezvoltării capacității de decizie, a realizării unui management al timpului eficient și în același timp a atingerii unui echilibru între viața profesională și personală.
Uneori, procesul transformațional poate fi unul mai dificil, deoarece clientul sau compania își părăsesc greu zona de confort, dar cei care își asumă această schimbare vor descoperii noi valențe ale calității lor de leader și vor găsi noi resurse în interiorul lor care să le aducă succesul pe toate planurile.
Managerul, având atribuții de coordonare și motivare ale echipei sale, poate să aplice cu succes concepte de bază din coaching și experiența acumulată în ședințele proprii de coaching.
Înainte de începerea sesiunilor efective de coaching, se discută schimbările pe care le dorește managerul și rezultatele pe care dorește să le obțină după ședințele de coaching și acestea se concretizează într-un contract. La începutul unei ședințe de coaching se stabilesc obiectivele pentru întâlnire și coachul, la finalul fiecărei întâlniri va verifica intenția și hotărârea angajamentului clientului său. Pentru realizarea unei schimbări esențiale și eficiente sunt necesare între 10-12 sesiuni de coaching, la interval de o săptămână.