Gendai Reiki Ho este o metodă Reiki autentic japoneză,  definită de fondatorul sau Hiroshi Doi Sensei (Japonia) ca o metodă “pentru echilibrarea corpului şi a minţii şi pentru dezvoltarea spirituală”. Gendai Reiki Ho este un mod de practică adaptat la nevoile şi stilul de viaţă al omului modern. Hiroshi Doi Sensei cunoscând modul de gândire şi obiceiurile culturii occidentale, a hotărât să creeze sistemul Gendai Reiki Ho, care face cunoscute învăţăturile japoneze într-un mod potrivit stilului occidental.

Motto-l Gendai Reiki ”Ayashiku-nai, okashiku-nai, muzukashiku-nai“ , (”Nimic discutabil, nimic ciudat , nimic dificil”)

De ce Gendai Reiki Ho pentru managementul stresului?

Este o tehnică concepută de un japonez cunoscător al culturii occidentale şi se adresează celor care trăiesc un ritm de viaţă alert dar îşi doresc o viaţă echilibrată. Sunt inginer și provin din mediul corporate astfel știu cum este când simţi că viaţa trece pe lângă şi tu încă eşti prins între rapoarte, targeturi şi cerinţe. Gendai Ho este o metodă sigură şi uşor de practicat, fără să fie nevoie să îi acorzi resurse importante din timpul tău personal, ci îl poţi practica oriunde şi oricând pentru a-ţi recăpăta vitalitatea.

Gendai Reiki Ho îţi oferă refugiu stabil în vârtejul cotidian oferind suport concret şi la îndemână în fiecare moment şi orice situaţie. De asemenea îți este un ajutor în găsirea intuitivă de soluţii creative. Este o practică prin care îţi acorzi câteva minute, fără să ai nevoie de alte lucruri, obiecte sau condiţii speciale. Poţi să aplici exerciţiile în timp ce aştepţi la semafor sau stai la birou în fața laptopului.

Prin practicarea exerciţiilor, putem să privim în noi înşine, să ne vedem fără măşti, fără să jucăm vreun rol şi să ne observăm şi să ne examinăm cu sinceritate. Putem să vedem trăsăturile noastre cele mai bune, dar şi cele care ne dezavantajează şi ne împiedică în dezvoltarea personală. Cu toţii avem aspecte ale caracterului noastru de care suntem nemulţumiţi şi încercăm să le mascăm cu succes variabil. Cu Reiki avem şansa să lucrăm la personalitatea noastră, să definim deficienţele noastre şi să le transformăm. Trăsăturile acestea sunt asemenea corzilor neacordate ale unei chitare sau viori, dacă le “acordăm” atunci sunetul disonant de la început se transformă în muzică.

Companiile aplică principiile japoneze Kaizen ca să îmbunătăţească procese de lucru, să optimizeze timpi, costuri şi alte resurse în vederea obţinerii unor rezultate eficiente. Cu Gendai Reiki Ho avem la îndemână un instrument simplu şi practic prin care folosim ”Kaizen la nivel personal” transformând eul nostru cu scopul obținerii de beneficii în plan personal şi profesional.

Cui se adresează? Gendai Reiki Ho este o tehnică japoneză oportună pentru cei care au o viaţă activă şi solicitantă şi au nevoie de o metodă simplă şi eficace de echilibrare şi centrare, pentru redobândirea vitalităţii necesare. Este pentru cei care în viaţa de zi cu zi înfruntă des provocări, pentru cei care sunt încercaţi de varietatea de cerinţe, solicitări şi termene la locul de muncă şi au nevoie de centrare şi echilibru. Este o metodă eficientă pentru cei care vor să evite burnout-ul, arderea profesională şi să rămână inspiraţi şi competitivi în dezvoltarea carierei profesionale.

Îl recomand celor care doresc să aibă la îndemână o resursă de energie rapidă şi inepuizabilă pentru a avea o mai bună vitalitate şi pentru reducerea stresului. Este pentru cei care, din lipsă de timp, sunt interesaţi de metode de autodezvoltare individuale autentice, fără să participe la activităţi care să le încarce şi mai mult agenda.

Pentru cursuri accesati pe https://www.lifecoaching.com.ro/cursuri-reiki/

Datorită activității profesionale intense, pe termen lung, persoanele din domeniul corporate, şi nu numai, ajung să acumuleze oboseală constantă şi nu reuşesc să se odihnească corespunzător în timpul liber. Starea de oboseală cronică îi face pe aceștia să se simtă lipsiți de vlagă, să devină apatici şi să se simtă neimportanţi. Burnout-ul sau arderea profesională este starea care îi vizează pe mulţi care duc o viaţă activă, iar cu tehnica Gendai Reiki Ho putem să evităm sau să ameliorăm această stare. În această situaţie energia Reiki ne asigură un plus de vitalitate, iar exerciţiile din Gendai Reiki Ho ajută să depăşim această stare, să ne recâştigăm dorinţa de viaţă, să ne reîncărcăm cu putere de muncă şi să ne focalizăm mai bine pe obiective. Ne ajută să ne regăsim pe noi înşine, să avem motivaţie în tot ce avem de făcut, atât pe plan profesional, cât și personal.

Tema arderii profesionale şi efectul Reiki asupra lui este tratată în studiului medical din link-ul următor: http://rehab.ucla.edu/workfiles/Urban%20Zen/Biological_Research_for_Nursing.pdf Tehnica Reiki aplicată pentru burnout aduce beneficii atât persoanei care doreşte o ieşire din starea aceasta, cât și angajatorului, acesta va recâştiga o forţă de muncă valoroasă şi experimentată, care îşi va îndeplini sarcinile cu motivaţie redobândită şi încărcat de vitalitate.

Gendai Reiki Ho este o practică deprinsă în Japonia cu scopul autodezvoltării și transmiterii acestor învățături celor interesați. Fiind o metodă japoneză, se bazează pe aceleaşi principii ca şi modelele japoneze de management şi este o cale practică de dezvoltare personală. Putem să îmbunătățim toate  aspectele personalităţii noastre, să atenuăm trăsăturile care ne dezavantajează şi să ne întărim calităţile care ne pun în evidenţă.

Este o metodă care ne ajută să ieşim din rutină, să gândim şi să abordăm situaţiile cu creativitate, să fim inspiraţi în tot cea ce facem în viaţa de zi cu zi, ne oferă vitalitate, rezistență şi susţinere. Este o metodă autentică, răspândită în toată lumea, care oferă apartenenţa la un grup şi organizaţie internaţională, se ţin seminarii şi workshop-uri cu participanţi de pe toate continentele.

Cum se organizează cursurile?

Gendai Reiki Ho are patru  nivele de pregătire, fără să fie obligatoriu parcurgerea fiecărei etape:
– pentru managementul stresului recomand nivelul I, durează 7-8 ore,
– pentru dezvoltarea personală recomand nivelul I și II,
– pentru cei care doresc să aprofundeze şi să profeseze în acest domeniu pot absolvi în completare nivelul III (nivelul spiritual de maestru Reiki fărăr drept de perdare) şi IV(nivelul de maestru profesor Reiki cu drpet de predare).

Nivelul Scop Continut
Shoden, nivel I, prima invatatura
Cursul dureaza 1 zi, 7-8 ore.
Training pentru sta- rea de bine; tehnici pentru centrare si sanatate.Deprinderea abilitatilor de practica Reiki Intrarea în rezonanță cu energia Reiki și predarea cunoștințelor și tehnicilor.
Okuden, nivelul II, invatatura avansata. Cursul dureaza 1-2 zile, 5-10 ore, de-pinde dacă cursantul a absolvit înainte alt curs Reiki nivelul II.Imbunatatirea abilitatiipractice.Imbunatatirea abilitatii de rezonanta, invatarea a 3 simboluri, a tehnicilor avansate in beneficiul mai multor persoane.

La nivelul Shoden participanții vor dobândi abilitatea de a accesa energia Reiki se predau noţiunile de bază şi de practică, vor putea să se echilibreze singuri şi să ofere Reiki şi membrilor de familie. Nivelul acesta include şi exerciţii de reducere a stresului, de calmare şi de echilibrare, de încărcare cu forţă vitală. Somnul agitat va deveni liniştit şi odihnitor, participanții vor deveni centraţi şi inspiraţi în activitatea de zi cu zi.

Nivelul Okuden în primul rând ne ajută să ne dezvoltăm abilităţile dobândite la nivelul Shoden, participanții vor deprinde tehnici avansate și mai eficiente, vor aprofunda esenţa tehnicii Reiki. Exerciţiile şi tehnicile de la nivelul acesta sunt pentru redobândirea vitalităţii, pentru eliminarea deprinderilor negative şi pentru eliberarea blocajelor.

Eugen Bibo la monumentul lui Usui din Taniai, Japonia
Eugen Bibo la monumentul lui Usui din Taniai, Japonia

Sunt Eugen, inginer de formare, am experienţă de 16 ani în mediul corporate, lucrând în calitate de specialist la o firmă multinaţională. Am avut o încadrare în care am fost orientat constant pe performanţe, focusat pe soluţii pentru o varietate de încercări. Viaţa profesională, relaţia cu ceilalţi, înfruntarea diverselor provocări m-au îndrumat să caut metode prin care să-mi recapăt echilibrul interior şi să-mi menţin sănătatea.

Una dintre cele mai importante experienţe din viaţa mea este Reiki. Am primit primele acordajele în 1995 în şcoala tradiţională Usui Shiki Ryoho, astfel am acumulat 24 de ani experienţa şi folosesc această tehnică cu succes în diverse situaţii de viaţă. În aceşti ani mi-am completat în permanenţă informaţiile şi cunoştinţele despre Reiki ajungând în Japonia la cursurile de Gendai Reiki Ho din regiunea Osaka ale lui Hiroshi Doi Sensei. Având o gândire focusată pe raţionamentul ştiinţific, timp de mulţi ani, studiile mele şi atenţia mea s-au orientat către ştiinţele exacte, asemenea unui inginer pragmatic. Anii `90, prin accesul la multiple informaţii, au declanşat lărgirea viziunii asupra vieţii şi am descoperit o altă abordare a vieţii şi lumii. Am început să citesc cu interes literatura ce ţinea de domeniul dezvoltării personale şi să particip la cursuri.
Anul 1995 a fost un an de referinţă pentru mine, în dezvoltarea mea personală, întâlnind pentru prima dată Reiki. Eram plecaţi cu soţia în concediu, când, din cauza curentului din autocar, am făcut amigdalită. Pe vremea aceea nu eram deloc încântat de senzaţia sufocantă din gât, mai ales că trecea greu, de obicei în trei săptămâni. În acel moment de discomfort, draga mea de soţie, Enikő, m-a întrebat “pot să pun mâinile pe tine, pe gâtul tău?”. Cred că întrebarea m-a luat prin surprindere, dându-i acordul instantaneu, fără să mă gândesc. După ce mintea mea a început să se gândească la ceea ce se întâmplă cu mine, au izbucnit şi primele întrebări “Ce-mi faci?”, “Ce este Reiki?” dar repede am fost liniştit să stau cuminte pe durata energizării. După zece minute de Reiki, senzaţia de sufocare deranjantă din gât a dispărut definitiv şi pot să vă spun că de atunci nu am mai avut amigdalită, indiferent de condiţii sau de situaţii. Curiozitatea mea fiind stârnită la cote maxime, am avut multe discuţii cu soţia despre Reiki, şi la următorul curs ţinut de maestrul nostru Reiki (Uşui Shiki Ryoho), Kormos Geza, am primit acordajele de gradul unu iar după trei luni şi cele de gradul doi. Au urmat ani de exerciţii, de practică, diverse situaţii în care această tehnică mi-a oferit un sprijin invizibil şi efectiv.

Accederea la nivelul de profesor în Usui Shiki Ryoho a fost un proces lin şi natural în anul 2004, asemenea şi fondarea Asociaţiei Reiki Usui cu ceilalţi 9 colegi în 2006, unde îndeplinesc funcţia de vicepreşedinte. Au urmat ani plini de activitate, în 2009, prin intermediul lui Fodor Gyorgy, maestrul care a vizitat de mai multe ori Japonia, am aprofundat exerciţiile originale japoneze de Dento Reiki. Un alt moment remarcabil a fost în 2014 întâlnirea cu ultimul maestru iniţiat de doamna Takata, Rick Bockner. Doi ani mai târziu, în 2016, Rick Bockner a fost invitatul special al Asociaţiei Reiki Usui din Braşov pentru a susține un seminar.

Eugen primeste diploma de la Doi sensei

După 20 de ani de Reiki, în 2015 august, împreună cu soţia şi cu alţi doi colegi, am plecat în Japonia, în ţara de origine al tehnicii Reiki. Călătoria în Japonia a fost dedicată în special Reiki, astfel am participat la pregătirea în Reiki şi am petrecut o zi pe muntele Kurama, dar am luat contact şi cu cultura locală şi am vizitat diferite locuri. A fost o experienţă deosebită deoarece am avut onoarea să pot participa la cursurile de Gendai Reiki Ho ţinute de Hiroshi Doi Sensei, fondatorul acestei şcoli. Am avut oportunitatea să cunosc punctul de vedere al unui profesor Reiki japonez, să-mi întregesc cunoştiinţele despre această tehnică şi să aprofundez unele practici Reiki japoneze. La două luni după cursurile din Japonia, am participat la o altă pregătire cu Doi Sensei, la întâlnirea internaţională a Asociaţiei Gendai Reiki Ho ţinuta lângă Madrid, la El Escorial. Am absolvit workshop-ul de Dento Reiki, practicile Reiki originale din Japonia, alături de alţi 110 profesori Reiki din toată lumea.

Lucrând într-o organizaţie multinaţională timp de 16 ani carieră mea profesională a avut o evoluţie concomitentă cu activitatea în Reiki, tehnicile de energizare m-au ajutat în depăşirea provocărilor şi în gestionarea tensiunilor acumulate la servici. Cunoscând ritmul de lucru din corporaţii şi având practica Reiki, vă confirm din propria experienţă că, tehnicile Gendai Reiki Ho, sunt de mare ajutor pentru persoane active, pentru cei care lucrează zi de zi contra cronometru pe proiecte multiple. Chiar dacă suntem prinşi în vâltoarea sarcinilor de servici, este necesar să ne echilibrăm după orele de lucru, să aducem armonie în viaţa noastră personală şi în cea de familie. Cu Reiki am reuşit să mă echilibrez, să lucrez cu mine, să-mi recuperez resursele pierdute, să am mai multă vitalitate şi să-mi ofere inspiraţie în abordarea provocărilor.

În domeniul profesional am experimentat diverse situaţii, într-una din situaţii a trebuit să găsesc o soluţie tehnică pentru o situaţie concretă şi gravă, stăteam singur în faţa unei comisii de opt persoane (clienți) care aşteptau nervoşi o soluție și propunerea mea. Am reuşit să-mi menţin calmul, mi-am relaxat mintea încleştată în găsirea soluţiei, care nu a întârziat să apară ca printr-o sclipire în ajutorul meu. Soluţia nu era raţională sau tipică, Reiki m-a inspirat și am găsit singura soluție care a funcţionat și a mulțumit clientul. În evoluţia mea personală am avut în vedere să caut şi să acumulez informaţii veritabile şi autentice, fără să irosesc resurse în divagaţii şi interpretări subiective, motiv pentru care în Reiki am reuşit să mă pregătesc în cele mai autentice școli din lume. Usui Shiki Ryoho este şcoala care m-a iniţiat şi m-a format în această tehnică, m-a ajutat să mă deschid către vibraţia Reiki.

Pentru cursuri accesati pe https://www.lifecoaching.com.ro/cursuri-reiki/

Linia initiere Bibo Eugen