Vizionați filmul cu discursul susținut în Japonia, la Ceremonia inaugurării Monumentului fondatorului Reiki https://youtu.be/Yx7tLEsVX68 .

Țara Soarelui Răsare este una dintre cele mai moderne din lume dar în același timp integrează obiceiuri vechi de sute de ani. Pentru a înțelege filozofia, principiile, profunzimea, simplitatea și naturalețea Reiki voi face o scurtă descriere despre întâlnirea mea cu cultura japoneză și cu Reiki în Japonia.

În Japonia am rămas impresionată de oameni, respectul, modestia și bunul simț sunt normale, aici am simțit că oamenii sunt Oameni. Respectul pentru oameni și clienți este important, la ieșirea din magazin sau restaurant se mulțumește pentru favoarea că au fost aleși de client. Japonezii înțeleg și aplică un lucru simplu și profund, un adevăr universal: primești înapoi ceea ce dai.

Atitudinea oamenilor se bazează pe respect și dorința de a te ajuta din proprie inițiativă. Mergeam cu harta în mână căutând un templu și o doamnă în vârstă, văzându-mă nedumerită, s-a apropiat de mine, s-a aplecat respectuos în fața mea și mi-a arătat drumul, apoi a venit la 10 m în spatele meu să se asigure că am înțeles. Când am ajuns la intersecție și a văzut că merg în direcția corectă a venit din nou spre mine iar eu o așteptam să îi mulțumesc pentru ajutorul ce mi l-a oferit. Când a ajuns lângă mine am fost surprinsă că ea s-a aplecat din nou respectuos și mi-a mulțumit că am urmat îndrumarea ei.

Nimeni nu se plânge, nu-și revarsă furia, supărarea și nemulțumirea asupra altora. Consideră că victimizarea este doar o atitudine egoistă și nu ajută la nimic. Apreciază pe cei care au curaj și rezolvă o problemă/ provocare, pe cei care astfel îi inspiră și pe ceilalți. Nu a fost necesar să solicit ajutor, am primit de fiecare dată când am avut nevoie și l-au oferit într-un mod discret și elegant.

Am vizitat diferite orașe și sate și am fost impresionată de ordinea fiecărui loc, de armonia și simplitatea arhitecturii japoneze. La Osaka am stat la o casă tradițională japoneză, unde amenajarea bucătăriei și dotarea băii erau foarte moderne, iar restul spațiilor erau amenajate elegant, sobru și simplu, într-o completă armonie cu natura. Am rămas îndrăgostită de grădinile japoneze. Unele temple au grădini mari și se pot petrece acolo ore întregi spre încântarea privirii și sufletului. M-au impresionat templele din Kyoto, inițial am programat să vizitez mai multe într-o zi, dar m-am pierdut în contemplarea grădinilor din jurul templelor. Japonezii iubesc natura și animalele, la Nara am văzut mii de căprioare care se plimbau liber peste tot în oraș printre oameni și mașini și chiar dacă uneori blocau circulația nimeni nu claxona și nu se agita, ci se opreau. Legat de Tokyo, citind că populația din oraș și suburbii este cât populația României, eram un pic îngrozită. Ajungând acolo am constatat că temerile mele erau inutile, am vizitat cu bucurie Tokyo. În zonele aglomerate poți cunoaște ”adevărul”, astfel am fost în cea mai circulată stație din Tokyo, care are 200 de intrări-ieșiri si trec zilnic 3 milioane de oameni și aș putea scrie capitole întregi despre respect, ordine, curățenie și punctualitate. Doar turiștii lasă mizerie în urmă, nu respectă ordinea și sunt gălăgioși.

Am vizitat templul de la Kamakura, un loc în care zilnic trec mii de oameni aici fiind o statuie renumită a lui Budha și, chiar dacă eram multe persoane, era liniște. Îmi doream să petrec ceva timp cu mine, să fiu în interiorul meu, astfel m-am așezat pe o piatră mare pe care mai erau încă 23 de persoane. Am fost surprinsă că am putut să fiu ”singură cu mine” cu atâtea persoane în jur, dar toți erau în liniște, nimeni nu striga, nimeni nu vorbea la telefon, nimeni nu foșnea punga, nimeni nu se îmbrâncea, nimeni nu povestea; ci era liniște și respect față de toți cei de acolo.

Recunosc că m-a cucerit stilul japonez: onest, respectuos, ordonat, simplu și curat. Am revenit din Japonia cu învățături și experiențe pentru trup și suflet și am descoperit că unele ”iluzii” sunt reale.

Pe scurt despre spiritualitatea japoneză. În prezent în Japonia conviețuiesc peste 100 de variante ale cultului shintoist cu alte culte budiste, confucianiste și creștine. Moralitatea japoneză se bazează pe onoare, dreptate, înțelegerea Zen a vieții și a morții, curățenia spirituală și fizică. Shintoismul a fost religia primordială a Japoniei și a fost religia poporului ainu din care s-a dezvoltat națiunea japoneză. Spre deosebire de alte religii, shinto nu are întemeietor, nu are o scriptură sau o teologie, are 100000 de temple și poate fi socotită una dintre cele mai vechi religii din lume. Apoi în secolul al VI- lea budismul a ajuns în Japonia venind din țara sa de origine, India, trecând prin China. A ajuns să fie cunoscută în Japonia datorită înțelepciunii Zen și tehnicilor de meditație Zazen.

În Reiki se regăsesc elemente culturale și spirituale japoneze, atât în practica Reiki care se caracterizează prin non-agresivitate, lipsa dogmelor, condiționărilor și limitărilor, cât și în etica Reiki care se bazează pe simplitate, modestie, compasiune, respect și sinceritate. Tehnica Reiki acceptă orice mod de a vedea lumea și ne redă conștiința superioară a fiecărui moment.

Legătura dintre Reiki și muntele Kurama

Mikao Usui, cel care a descoperit calea Reiki, la sfârșitul lunii februarie și începutul lunii martie 1922, se retrage pentru o meditație și rugăciune de 21 de zile pe Muntele Kurama, aflat la 12 km de Kyoto. Acest munte este deosebit din punct de vedere energetic și se spune că și-a dat energia tehnicii Reiki.

Ajunși acolo, am plecat în ascensiune cu emoție, aveam puține informații la dispoziție. Am primit la baza muntelui un pliant cu harta locului (nu era nimic menționat despre Usui sensei), am făcut ritualul de spălare/ purificare cu apă pe mâini și față, am cerut ghidajul Reiki și am pornit pe traseu.

Am aflat din pliant legenda cum că pe muntele Kurama se află locul unde a coborât de pe planeta Venus, marele rege și biruitor deasupra “răului”, Mao-son, cu misiunea de a salva omenirea de pe Pământ. Din momentul acela, de pe muntele Kurama se emană spiritul lui Mao-son care guvernează deasupra dezvoltării și evoluției omenirii și a tuturor ființelor vii de pe Pământ. Pentru a înțelege energia muntelui Kurama, vă traduc un fragment din ”Rugăciunea pentru fericire de pe Muntele Kurama: Oh, Sonten, Frumos ca Luna, Călduros ca Soarele, Puternic ca Pământul. … Umple-ne inimile cu bucurie, înalță-ne spiritele și umple-ne corpurile cu lumină. …”.

Am ajuns dincolo de coama muntelui, unde am găsit un loc retras la 50m de cărarea principală și aici am pierdut noțiunea timpului, stând în contemplare întinsă pe un lemn și ascultând sunetul scos de cicada (greierul japonez). Am lăsat ca pacea din interiorul meu să se unească cu pacea acelui loc.

În Tokyo mi-am exprimat recunoștința la monumentul lui Usui sensei, ridicat de Gakkai la templul Saiho-ji. Pe piatra Memoriala a lui Usui am regăsit expresia Reiki Ryoho scrisă cu caractere kanji originale, folosite înainte de 1930. (veți găsi în imagine cele două kanji în coloana 4 dinspre dreapta).

Monument Mikao Usui in Tokyo
Monument Mikao Usui, Tokyo

În kanji REI regăsim simbolul cerului și al apei, reprezentând ploaia/ binecuvântarea din cer care este colectată în cele trei recipiente pentru a revitaliza mintea, corpul și spiritul. Sub ploaie și recipiente, se observa doi oameni ca în oglindă. Kanji KI este format din simbolul orezului acoperit de trei linii ondulate, care simbolizează aerul sau suflarea vieții. Astfel, energia cerului se combină cu energia pământului, permițând omului să devină pe deplin echilibrat.

A doua călătorie, septembrie 2018

Impresiile după prima călătorie în Japonia au rămas vii multă vreme. Fiind călători pasionați, evităm revenirea în aceleași locuri. Japonia este o excepție de la regulă, după ambele călătorii am rămas cu dorința de a ne întoarce. A doua călătorie a venit neplanificat, la începutul lui 2018, Doi Sensei ne-a oferit oportunitatea onorantă să participăm la proiectul său personal, la ridicarea memorialului în cinstea lui Usui Sensei, în satul sau natal din Taniai. Asociația Reiki Usui (din România) a primit invitația de participare la sponsorizarea ridicării monumentului fondatorului tehnicii Reiki de la Centrul Gendai, Japonia. Chiar dacă la început părea participarea noastră să fie mai modestă, în schimb colegii noștrii, practicanții Reiki de la Asociația Reiki Usui din România, entuziasmul nostru, au făcut ca numele asociației fondată de noi să fie reprezentată în locul onorant. Numele Asociației Reiki Usui este scris pe soclul din spatele monumentului lui Mikao Usui și multumim tuturor celor care au sprijinit acest proiect. Suntem recunoscători către Doi sensei și Centrul Gendai Reiki pentru dăruirea lor în realizarea acestui proiect și pentru organizarea evenimentului festiv.

Organizatorii, în cadrul evenimentului festiv, au invitat 9 persoane să țină un scurt discurs. Astfel, au luat cuvântul: Hiroshi Doi Sensei, reprezentanții administrației locale și regionale, reprezentanții grupurilor Reiki din Japonia și din lume, printre care și Simon Enikő, președintele Asociației Reiki Usui (Brașov, România). Minunile din viața noastră se întâmplă când ni se îndeplinesc visele; păstrând în inimă acest moment, ne vom reaminti să ne trăim viața în Iubire și Armonie.