Informațiile pe care le-am scris despre Reiki și sănătate se bazează pe o activitate de voluntariat în Reiki de peste 13 ani, respectiv de 5.200 ore pe beneficiari. Reiki este o tehnică japoneză de reducere a stresului, de relaxare și de îmbunatatire a calității vieții prin utilizarea energiei universale.

Energizarea/ terapia Reiki, metoda Usui Shiki Ryoho (una dintre scolile de Reiki autentice, traditionale si recunoscute international) este sigură și non-invazivă. Reiki, în lume, și-a demonstrat utilitatea în hospice-ri, spitale, îngrijirea bolnavilor la domiciliu, în sala de urgență, în sala de operații, în centre unde se efectuează transplanturi, în pediatrie, în ginecologie – prin facilitatrea relaxării, reducerea anxietății și durerii, putând fi folositor și în completarea terapiilor pacienților cu cancer.

Atunci cand sunt folosite tehnici complementare, care susțin actul medical, acestea aduc beneficii multiple paciențienlor. Pacienții au adesea un sentiment mai mare de împlinire datorită participării lor în procesul de vindecare și implicării lor în luarea deciziilor cu privire la tratamentul lor. Aceasta filozofie integrativă este cea mai bună cale spre vindecare.

Reiki este o metodă care completează procedura de îngrijire medicală și nu este o alternativăa sau nu înlocuiește actul medical. Practicăm Reiki în paralel cu menținerea tratamentului medical. Reiki relaxează și liniștește în situații în care pacientul este agitat, este în criză acută de durere, este panicat, este speriat de o intervenție chirurgicală etc.

Este foarte important ca atunci cand se realizează tratamente Reiki in spitale sau cabinete să existe siguranța că pacientul înțelege ce este Reiki și este de acord cu tratamentul Reiki. De asemenea, este important de explicat că Reiki are o parte sprituală, astfel iubirea și compasiunea sunt o parte importantă din practica sa, dar că nu este o religie și este compatibilă cu credintele lor religioase.

În folosirea Reiki autentic nu sunt contraindicații și nici riscuri pentru că nu implicăm voința, nu aplicăm diagnostic, nu administrăm/ recomandăm remedii, nu aplicăm creme/ soluții, nu manipulăm corpul, nu folosim tehnici de tip new-age; doar atingem ușor sau ne apropiem mâinile de celălalt.

Recomand practica Reiki, autoenergizarea zilnică cadrelor medicale și persoanelor care lucrează cu oamenii, care au o profesie solicitantă, deoarece Reiki ne ajută să avem resursele de energie necesare pentru multiplele activități, reduce stresul, ne ajută să facem față mai ușor unor situații dificile și previne starea de burn-out/ ardere profesională.

Metoda este folosită de peste 90 de ani și are o popularitate în creștere. Un studiu efectuat în 2007 de către National Health Interview Survey din SUA http://www.cdc.gov/nchs/data/nhsr/nhsr012.pdf indică faptul că 1,2 millione de adulți și 161.000 copii au beneficiat de una sau mai multe sesiuni de energizare cum ar fi Reiki, în anul precedent. Conform American Hospital Association, în 2007, 15% sau peste 800 de spitale Americane au oferit Reiki ca parte a serviciilor spitalicești.

Conform informațiilor pe de http://www.reiki.org/reikinews/reiki_in_hospitals.html Reiki este o metodă de reducere a stresului și sustine refacerea sănătății, prin aplicarea palmelor pe anumite zona ale corpului. Sunt instituții medicale în care Reiki este acceptat ca un mod semnificativ și eficient financiar pentru îmbunătățirea îngrijirii pacientului. Reiki este utilizat la Hartford Hospital http://www.harthosp.org/integrativemed/Therapies/ReikiTherapy/default.aspx și în câteva spitale pentru pacienții bolnavi de cancer: Dartmouth Hitchcock Medical Center (Lebanon, NH), Integrative Medicine Outpatient Center in cadrul Memorial Sloan Kettering Cancer Center (New York, NY), Integrative Therapies Program for Children with Cancer la Columbia Presbyterian Medical Center (New York, NY), Metropolitan South Health Center. Folosit în paralel cu tratamentul convențional al cancerului, Reiki ajută la reducerea efectelor negative ale chimioterapiei, îmbunătățește sistemul imunitar, reduce anxietatea, sustine o gândire și atitudine emoțională pozitivă, reduce stresul și ajută relaxarea. Reiki este de asemenea folosit în Mercy Hospital (Portland, ME), Willcox Memorial Hospital (Lihue, Kauai, Hawaii), Center for Integrative Medicine at George Washington University Hospital (Washington, D.C.), Samuels Center for Comprehensive Care at St. Lukes-Roosevelt Hospital Center (New York, NY), Siloam (Philadelphia, PA), Tucson Medical Center (AZ), California Pacific Medical Center (CA), Portsmouth Regional Hospital (NH), Marin General Hospital (CA), University of Michigan Hospital (MI), Foote Hospital (MI), The Manhattan Eye, Ear si Throat Hospital (NY).

Spitalele trec prin schimbări majore, trebuie să reducă costurile și în același timp să îmbunătățească îngrijirea pacienților. Reiki nu cere deloc tehnologie și mulți practicați Reiki își oferă serviciile ca voluntari. Astfel Reiki este un foarte bun mod de a îmbunătăți îngrijirea în timp ce se reduc costurile. Experiența a confirmat că Reiki este util în timpul îngrijirii medicale. Patricia Alandydy este maestru/profesor Reiki Master și director adjunct la Servicile Chirurgicale la Portsmouth Regional Hospital in Portsmouth, New Hampshire http://portsmouthhospital.com/hl/?/37434/Reiki. Cu sprijinul directorului Jocclyn King si CEO William Schuler, ea a făcut accesibile serviciile Reiki pentru pacieții din Departamentul de Chirurgie. Sedințele Reiki erau oferite de personalul spitalului pregătit de Patricia. Dacă pacienții cereau, Reiki era încorporat în asistența din dimineața operației și o ședința adițională de 15-20 minute era acordată înainte de transportul în sala de operații. Reiki era practicat uneori și în sala de operații la Portsmouth Regional. Pacienții tratați nu au avut obișnuita depresie postoperatorie și s-au refăcut mult mai rapid după intervenție, au acuzat mai puține dureri și au colaborat mai bine cu cadrele medicale.  Serviciile Reiki au început în aprilie 1997 și până în 2008 fuseseră făcute 8000 de ședințe Reiki.

Reiki este de folos celor care zi de zi experimentează stări de stres şi tensiune, ce crează risc de boli cardio-vasculare. S-au făcut studii medicale la Institutul de Ştiinţe Neurologice, Spitalul Universitar South Glasgow despre afectele şedinţelor de energizare cu Reiki în cazul sistemului nervos, rezultatele le puteţi accesa direct: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15674004 . De asemenea sunt studii pe site-ul Hartford Hospital, Connecticut SUA: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4147026/figure/F4/ .

Datorită activității profesionale intense, pe termen lung, multi ajung să acumuleze oboseală constantă. Starea de oboseală cronică îi face pe aceștia să se simtă lipsiți de vlagă, să devină apatici şi să se simtă neimportanţi. Tema arderii profesionale şi efectul Reiki asupra lui este tratată în studiului medical din link-ul următor: http://rehab.ucla.edu/workfiles/Urban%20Zen/Biological_Research_for_Nursing.pdf . Tehnica Reiki aplicată pentru burnout aduce beneficii atât persoanei care doreşte o ieşire din starea aceasta, cât și angajatorului, acesta va recâştiga o forţă de muncă valoroasă şi experimentată, care îşi va îndeplini sarcinile cu motivaţie redobândită şi încărcat de vitalitate.

Suntem membri fondatori la Asociatia Reiki Usui®  și am primit permisinuea scrisă a dnei Pamela Miles (maestru Reiki, practicant Reiki din 1986, a participat la studii medicale) de a crea conexiune către articolele medicale și studiile publice afisate în limba engleză de pe pagina ei web http://reikiinmedicine.org. Parte dintre aceste articole (http://reikiinmedicine.org/reiki-media/reiki-science-media/, http://www.reikiinmedicine.org/pdf/winterhospital.pdf, http://www.reikiinmedicine.org/pdf/springhospital.pdf) sunt traduse în limba română de către ARU și sunt postate pe webul dnei Pamela Miles http://reikiinmedicine.org/roman/., ea fiind proprietarul intelectual al acestor documente.

Regăsiți mai multe informații în cartea ”Reiki, Universul te iubește”